Lipova, acasa este locul emotiilor!

Cand vorbesti de acasa, vorbesti despre dragostea neconditionata pe care o returnezi locurilor in care ai deschis ochii si te-ai bucurat de primele clipe si peisaje.

Tanar fiind iubirea fata de aceste locuri mi-a fost inoculata de catre profesorii mei iubiti dar in special de profesorul meu de geografie si mai tarziu dirigintele din anii de liceu, prof. Mircea Olaru.

Un om cu o capacitate intelectuala sclipitoare, un vizionar, un idol pentru noi ca si elevi.

Noi, elevii, l-am adorat nespus iar mostenirea lui traieste in fiecare dintre noi.

Aceste randuri, fotografii, ganduri dovedesc ca sunt doar un mesager al viziunii sale despre Orasul Lipova, orasul pe care amandoi il divinizam.

Istoria Lipovei se pierde in negura vremii, importanta strategica, economica si culturala se regaseste in numarul mare de monumente istorice, de documentele ce se regasesc in arhivele marilor cancelarii europene si in arhivele nationale.

Asemeni Romei antice, Lipova este asezata pe sapte coline, fiecare mai frumoasa decat alta, fiecare cu o poveste unica.

As incepe cu oricare dintre ele daca nu una atrage prin simplitatea si frumusetea ei.

1. Biserica din Bai Deal

Batand Dealurile Lipovei cu prietenii pasionati de MTB, am descoperit mica bisericuta ascunsa de ochii omului grabit si prin cu grijile cotidiene, pe coasta dealului.

Au trecut ani pana am cautat locatia in speranta ca pot sa o imortalizez.

Prima data, am ajuns la ea intr-o zi de toamna, plina de caldura care te mangaia asemeni atingerii unei bunici ca din povesti.

Am ales sa o surprind intai de aproape, sa-i vad toate detaliile, apoi incet-incet tot mai departe, pana am ajuns la a trage de pe un foisor al armatei dintr-un vechi tancodrom.

As putea sa stau cu orele si sa privesc acesta amprenta lasata de Dumnezeu si nu m-as plictisi niciodata.

De neratat este vizita noaptea tarziu, atunci cand, in zilele de vara, vantul ce adie alene peste dealurile din zona transmite linistea si pacea ce inconjoara acest loc minunat.

Noaptea, Calea Lactee, biserica, miresmele florilor, te tin in loc ore bune ganditor, visator asemeni unui calator ce nu vrea sa mai plece mai departe.

Am uitat sa mentionez ca mai tot timpul sunt intrerupt de urletul sacalilor ce au ajuns in acele zone.

Locatia este de apus in sezonul cald si una de rasarit tarziu in zilele de iarna, atunci cand ceata participa la construirea unui peisaj unic.

Locatia nu are intrare independenta, ea fiind una particulara iar accesul se poate face din DJ572.

2. Radna - paradisul de inceput al Muntilor Zarandului

Radna, este localitatea componenta a micului oras Lipova, fiind despartita de restul orasului de catre raul Mures iar limita nordica o constituie inceputul Muntilor Zarandului.

Cu aceste limite bine definite, natura este debordanta cu culmi domoale si paduri dese si intinse ce se pierd in departare.

Infipta adanc in coasta muntoasa, Basilica Maria Radna cu cele doua turnuri vegheaza de sute de ani aceste locuri.

Locatia poate fi fotografiata fie din spatele basilicii, de pe dealul Manastirii, fie de pe dealul aflat inainte de Valea Soimosului, urcand poteca direct din DN7, inainte de Biserica Ortodoxa Soimos.

Dealul Manastirii, odata ajuns acolo te duce pret de 5 minute stanga sau dreapta sa admirii peisajele aproape neatinse de om, in Radnuta sau Valea Mare cu intinsele ei peisaje plin de paduri infinite.

Ador Radnuta montana atat primavara cat si toamna tarzie cu picturile ei in zile noroase.


Nu mi-a placut niciodata cerul senin si soarele puternic oricat de mult m-ar incarca pozitiv, misterul se regaseste in nori, culori intense si uneori moarte, covoare de frunze in diferite culori, caini plecati la plimbare si rataciti.

3. Soimos - cetatea eterna a lipovanilor

Cetatea Șoimoș se află pe malul stang al Mureșului, vizavi de Lipova, pe dealul Cioaca Tăutului. A fost construită după primele invazii ale tatarilor în zonă și este atestată documentar din anul 1278.

Ca si vizitator, este usor de ajuns la ea chiar din DN7, urcarea fiind una de medie ca si intesitate. Urc relativ usor cu tot echipamentul inclusiv trepied cam in 15 minute.


Locatia se poate fotografia fie din apropierea ei cu un obiectiv wide sau de pe o colina invecinata cu urare tot din DN7, urcarea facandu-se pe langa Biserica Ortodoxa Soimos. Cele doua locatii sunt de rasarit.

Pentru a surprinde apusul trebuie sa ajungi in spatele cetatii si sa urci aproximativ 300m.

Probabil cel mai frumos moment e rasaritul in adierea vantului si mirosul florilor care se perinda de primavara pana toamna.

E un loc ce iti va ramane in memorie pentru mult timp daca nu pentru toata viata, depinde de gandurile ce le ai in timp ce urci, linistea si pacea sigur o regasesti acolo sus...

4. Crucea lui Bocu

Construită pe dealurile Lipovei, de către Sever Bocu, crucea de piatra a fost ridicată în semn de omagiu pentru memorandiștii care în 1894 au fost trimiși în judecată, fiind condamnați de autoritățile maghiare pe motiv că ar fi cerut o serie de drepturi pentru populația română din întregul Ardeal.


Sever Bocu  a fost un politician român, economist, ziarist, redactor la ziarul „Tribuna” din Arad, unul dintre fruntașii Partidului National Taranesc, deputat al regiunii Banat, apoi ministru în guvernul Iuliu Maniu. Arestat la 5/6 mai 1950, Noaptea demnitarilor, ca lacheu al claselor exploatatoare din regimul burghezo-moșieresc. Este torturat de anchetatori și încetează din viață în data de 21 ianuarie 1951, în inchisoarea Sighet.

Locatia de fotografiat iti da posibilitatea sa fotografiezi panorama orasului Lipova, unde sunt cuprinse si locatiile prezentate mai sus.


Locatia e una de rasarit in zilele de toamna iarna cat si de apus. Prin cativa pasi poti sa surprinzi pe rand toate bisericile ortodoxe si catolice, Basilica Maria Radna, Cetatea Soimos cat si dealurile din SE orasului.

5. Biserica Ortodoxa Lipova - monument istoric 

Biserica poarta hramul "Adormirea Maicii Domnului", fiind o capodopera a artei feudale romanesti, fiind construita in trei etape, iar in secolul al XIV-lea (pe la 1338) s-a realizat un pronaos si aproximativ jumatate din actuala nava, in stil bizantin.


In exterior, in special turnului, i s-au impregnat, la sfarsitul secolului al XVIII-lea, elemente ale stilului baroc si rococo, frescele din nava veche, situate langa intrare, au fost datate de catre Nicolae Iorga in jurul anului 1500.

In interiorul bisericii exista un muzeu care adaposteste obiecte de arta feudala si o colectie de carti romanesti vechi.